Tel 0141-52300 info@mabrarehab.se

Akupunktur

– Akupunktur som smärtbehandling vid kortvariga och långvariga muskel- och ledbesvär.

Akupunktur

Inom hälso- och sjukvården används västerländsk/medicinsk akupunktur som har sitt ursprung i kinesisk akupunktur.

Västerländsk akupunktur används för att lindra smärta i muskler och leder. Endast legitimerad personal med särskild utbildning får ge akupunktur.  Biverkningarna är få.

Biverkningar

Akupunktur har få biverkningar, men det är bra att känna till att en vanlig effekt är att man kan bli trött efteråt. Man bör inte köra bil långa sträckor efter behandlingen och det är bra att vila efteråt om man har möjlighet. Även blåmärken och ömhet i huden kan ses och kännas där nålarna placerats. Mer sällsynta effekter är illamående och yrsel. Det är bra att dricka vatten efter behandlingen.

Behandling

Akupunktur får du främst i liggande position. Tunna nålar placeras i specifika akupunkturpunkter. Behandlingen sker genom att nålarna stimuleras genom att terapeuten skruvar på dessa eller att svag ström kopplas till nålarna.  Behandlingen sker 2-3 gånger per vecka och tar mellan 20-40 min. Det kan ta upp till 5 behandlingar innan effekten känns av.

Tillstånd som behandlas

Exempel på besvär som behandlas är muskulärsmärta, spänningshuvudvärk, ländryggssmärta, graviditetssmärta, artrossmärta i olika leder, tennisarmbåge.

Akupunktur som enda behandlingsmetod är ovanlig och kombineras nästan alltid med träning.

Tillstånd som inte behandlas

Allergier, minskat röksug, sjukdomar i inre organ mm behandlas INTE av legitimerad Fysioterapeut på mottagningen. Vid medicinering med starkare smärtstillande mediciner har akupunktur ej önskad effekt.

För fördjupad information hänvisas till